Iron Man Mark IV

Khamis, 29 Ogos 2013

GAME : SpogeBob Diner Dash 1

pembaca misteri








Cool Widgets

بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيمِ



 Hi salam 1 Malaysia semua ! Hari nie Bain nak membawa pembaca² semua ke entri dan kategori terbaru iaitu game

Menyentuh fasal permainan Game pasti rata² pembaca bawah umur suka dengan ulasan entri kali ini kan ? Kalau perempuan tu bain kurang fasih tapi "Why Not" kalau nak cube main game nih ? 

Bain gemar bermain game PC ( Komputer game ) dan Android aplikasi Game ! . X-Box atau PS ( Playstation Game ) ni Bain tak gemar sangat sebab ianya melibatkan Kos serta masa. Baiklah !, Game SBDD nie ialah melibatkan Challeging !.

Terdapat beberapa Type untuk kategori Game² didunia ini dan salah satu kategori game yang paling Bain minat dan gemar nak main ialah "Time Management" . Ramai yang tak tahu ape itu Time Management Game kan? Pernah taw tak Game Diner Dash ? haa ! macam gitulah hehee ^_^ ...


Game ini melibatkan label yang berperingkat peringkat . Dari senang ke susah . jangan risau setiap level ade tutorialnye. So, Tak perlu nak keluh kesah bersama mak esah ye !~. Game nie sesuai bagi mereka² yang meminati bidang perniagaan sebab game nie mengajar kita tentang perniagaan dan penjimatan dalam berbisnes .

 

Level yang senang serta diserta kan dengan tutorial itu ialah seperti gambar di atas . Level pertama siap dengan tutorial memberi kesenangan kepada pemain. Game SBDD nie antara penarik minat untuk Bain main akan tetapi game nie ditubuhkan agak bekurun .



uSetiap pusingan dan level disertai juga tempat yang berlainan bagi memastikan pemain mberasa tidak jemu dan mencabar. Dan kesemua itu seperti gambar diatas. Setiap tempat ada keistimewaan dan cabaran tersendiri. 



Jika satu level telah dimenangi oleh pemain atau anda dan ganjarannya berupa wang tunai dan jika level tersebut telah menjangkau lebih dari kredibiliti anda dan ganjaran nya pemain akan dapat pingat anugerah "EXPERT". Dan kesemuanya terjawab seperti digambar diatas . 


 Level berperingkat seperti Bain cakapkan tadi ialah seperti gambar diatas dan level tersebut sangat susah untuk dilalui serta jarang untuk anda melepasi EXPERT . Pelanggan ikan² itu akan marah kalau pesanan lambat sampai hahah ! jaga² nanti diorang lari habis pelanggan kita :P .



Nota Kecil : Game nie melibatkan penggunaan Mouse saje !. Keyboard tak digunakan. Game ini juga menunjukkan interaksi antara spongbob dengan pelanggannya yang terdiri dari ciri² yang berlainan.


Setelah selesai kesemua level anda akan mendapat pingat dan SpongBob akan turut meraikan kemenangan anda.

" Selamat Bermain Game SpongBob Diner Dash 1 "



    Ikhlas Dari :



Terima Kasih ! kerana sudi membaca entri kali ni ! sila komen dibawah yea..

Sabtu, 24 Ogos 2013

MY STORY : Mungkir Janji Paling Aku benci !

pembaca misteri






بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيمِ



Hi Salam Sejahtera semua ...hari nie nak cerita sikit pasal benda yang paling Bain tak suke kat dalam dunia nih ! 


Cakap saje pasal mungkir Janji pasti rata² benci nak dengar tambah pulak yang sedang berkasih kasihan di luar sane. Kenapa Bain nak cerite pasal Mungkir Janji nie ? Sebab Bain dah terkena virus nie berkali kali ! Cehh tak boleh blahh ayat ...Mungkir Janji nie sangatlah mendatangkan keburukan bagi yang sensitif !

Setiap Manusia di atas muka bumi ini pasti pernah melakukan kesilapan atau kesalahan. Namun ! Berapa banyak kesalahan tersebut kita ulangi itu yang menjadi persoalan dan pembentangan entri pada kali ini. Bain pasti ramai yang tidak mahu perkara ini terjadi ke atas diri masing².



Bain susah nak mempercayai sesuatu sebenarnya tetapi bain jugak manusia tambah pulak orang disekeliling kita sering mengotakan janji² yang manis. Pasrah hati kita bila orang yang kita percaya atau lebih disayangi sering mungkir janji kepada kita Malah bukan sekali tetapi berkali² ...

Mungkin kita bodoh sebab senang sangat percaya janji² itu namun lagi bodoh dan bangang bagi mereka yang suka mungkir janji berkali² itu...Bain malas nak Mention siapa mereka tetapi yang boleh bain katakan mereka ini tergolong daripada yang kita percaya dan sayangi.



Bain terase sangat pedih hati nie bila someone tu mungkir janji. bahkan, Bain dah kene banyak kali tapi bain tetap pendam perasaan marah dan geram hanya kerana tak mahu beliau sakit hati dan berasa marah !. namun begitu, jika tidak dihindari perkara begini sentiasa berulang dan kalau dah 2x kene dalam 1 tahun Apakah perasaan korang?.

Tak salah nak berjanji atas pelbagai aspek pon, tapi mestilah mengikut cara yang baik. Sebagai contoh, seseorang nak melepaskan diri dari orang yang dia benci , Jadi beliau mungkir janji . Perkara janji² nie bukan boleh dibuat main sekali kita buat tidak mengapa jika kita perbetulkan keadaan tetapi jika berkali² sehingga memberi kesedihan terhadap orang lain jatuh Hukumnya Haram disisi Islam.

Kisah mungkir janji terjadi dari tahun ke tahun sehingga Bain berusia 19 tahun. Jadi bila merasakan diri dah matang, tidak kiralah perempuan atau lelaki selagi mereka ini digelar manusia pasti hati akan terluka. Janji bukan tergolong didalam hal percintaan tetapi ianya merangkumi pelbagai aspek dan faktor.



Janji-janji yang sering menimpa diri bain kebanyakkannya berunsur Wang,Persahabatan,Kasih Sayang serta perkara² didunia. Tapi janji² yang tak dikotai dengan sepenuhnya itu tidak menghalang untuk bain berhenti meneruskan langkah sebaliknya bain ingin kuat dan jadikan ianya sebagai teladan dan pembangkit untuk bain menerpa ke hadapan.

Orang yang suka sangat berjanji nie akan kene ke atas dirinya sendiri sepertimana dia memungkiri janjinya terhadap kita. Semua ini atas hukuman dari Allah S.W.T . Dan kita hanya mampu tersenyum serta mengherdik dengan hukuman yang dia alami itu nanti kerana masa itu baru dia tahu betapa sakitnya hati kita, betul tak ?

Dengan hanya janji kosong anda memohon maaf atas kesilapan dan janji yang tak menjadi itu. Kata Maaf anda akan diteria pada janji yang pertama sahaja namun jika berlaku lagi, adakah orang akan mengampunkan janji anda itu? Tepuk dada tanya selera ! . ( Jangan tanya selera harinie nak makan apa :P )

So Kesimpulan dari cerita ini bain simpulkan dengan rasa tenang dan hati terbuka untuk golongan² yang sering mungkir janji ini. Mungkin pembaca tak nampak dimana janji² yang bain dapat? Maaflah Janji² itu tidak dapat disenaraikan kerana kesemuanya t'lah bain ampunkan dan melupakan ... Cuma Masih ada yang masih berjanji tetapi tidak menepati lagi dan ianya terjadi pada tahun ini...
" Berjanji biarlah ditetapi Bak kata PM malaysia : Janji Mesti ditepati dan bukan dicapati "

   Ikhlas Dari :




TERIMA KASIH KERANA SUDI BACA ENTRI NI ! SILA KOMEN DI BAWAH YEA...

Jumaat, 23 Ogos 2013

ARTIS : Pelajar AF9 dahulu dan sekarang !

pembaca misteri
 



 

http://2.bp.blogspot.com/-4ztZ_tTHB7g/TZgyhsGaRhI/AAAAAAAAAKk/Egb9SMBJva0/s320/af9+students.jpg

 

 

بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيمِ

 

 Hi salam sejahtera semua dan salam Syawal kepada semua umat islam di Malaysia dan di seantero Dunia...

 

Topik hari ini berkenaan dengan Hiburan. Cakap saja pasai AF semua taw kan ? kalau tak taw tu may Be tak ade Astro heheh...Mungkin ramai yang dah lupa siapa bekas² pelajar Af terdahulu kan ? Ye lahh ! AF konon² dah habis dan sebagai AF yang terakhir adalah AF9 . Mungkin rakyat Malaysia akan terkejut dengan pengakhiran Af di Malaysia tetapi Bain tak terkezzuut langsongg !! :P ...

 

Bercakap pasal AF teringat Bain dekat AF 9 (2011) . Af9 mase Bain tingkatan 5 so, agak menyerlah kebatakkan pelajar sekolah waktu tu sebab ade yang pot ppet pot pet dok cerita pasal pelajar kegemaran dan paling tak tahan ade pelajar perempuan sampai Histeria dan naik sawan bila dok cerita pasal Hero ala² korea tu ..... Si Erul ! . Kalau Bain Ofkoz lah bain minat Lena tapi malangnya Si hazama yang juara >_< .

 

Mana perginya pelajar² Af 9 pada tahun 2013 ? diorang dah kawen ke? dah ade anak ke? Dapat anugerah atau dah jadi penyanyi ke ? banyak persoalan yang timbul dan Akhirnye bain dapat jugak carik fasal diorang kat Google :P . 

 

Berikut adalah Informasi pelajar af9 dahulu & sekarang.

 

 LENA AF 9 ( LENABER HAIDER )

Lena AF9 merupakan Naib Juara Akademi Fantasia 9. Penyanyi lagu Sisa Kisah Kita itu dikatakan telah bertunang pada 26 Mei 2013 dengan seorang jejaka pilihan hatinya sendiri Named Azhar yang berasal dari Sabah juga. Lena merupakan penyanyi lagu dendangan Bicara Hati ost Drama Bicara hati di Astro prima. So kire ade jugak perkembangan kisah lena kan? Harap Lena maju jaya ! ...

 

 

ERUL AF 9 ( HAIRUL NAJMUDDIN )

 

Erul AF9 merupakan pelajar yang tersingkir pada semi final Akademi Fantasia 9.Erul yang pernah memasuki Mentor yang diprotege oleh Jaclyn Victor itu sangat meminati muzik K-Pop. Penyanyi lagu Legasi Chleopatra ini telah memasuki Rancangan realiti di korea pada tahun 2012 iaitu "K-pop Star Hunt Season 2" dan mendapat tempat ke-2. Banyak rancangan² dan perkembangan sejak tahun demi tahun Tahniah Erul !.


NERA AF 9 ( QUENNERA FRANCINE )

Percintaan antara beliau dengan Azri af9 jugak agak sepi selepas af9 melabuhkan tirai pada tahun 2011. Nera didatangi pelbagai gossip dek kerana keseksian nya pada tahun 2012-2013. Penyanyi lagu Hatimu Milikku. itu tidaklah sepopular dengan saingan nya yang lain tetapi disebabkan rupanya yang cantik menjadikan mukanya sering dinantikan kandid lensa kamera. pada Januari tahun ni wajah Nera menjadi cover majalah Bandwidth. dan menampakkan tut tuttt.. !!

 

 

LAIKA AF 9 ( ZULAIKHA ZAHARI )

  

Laika agak sepi selepas keluar dari af. Beliau yang merupakan pelajar pertama tersingkir itu dilimpahi pelbagai gossip pada tahun 2011. Beliau yang diakatakan mempunyai hubungan dengan zimi Sofarz telah menganggotai sebuah kumpulan Jesselton. Ada yang kata beliau mempunyai hubungan sulit dengan Pengkid. Sehingga sekarang tiada cerita mengenai beliau ..

 

 

 

EKA AF 9 ( EKA SHARIF )

Eka merupakan pelajar af9 yang tersingkir awal pada minggu ke-2 tetapi dapat bangkit dengan caranya yang tersendiri pada tahun yang berikutnya. Penyanyi lagu Bukan Milikmu lagi ini sangat lincah dan wajahnya yang cantik sering didapati di keek hasil rakaman video peribadinya sendiri. Pernah hadir menyanyikan lagu di K-pop raya pada tahun 2012. Sehingga kini tiada berita yang sensasi mengenai beliau cukup suam suam kuku...

 

 

RAQIB AF 9 ( RAQIB AB. MAJID ) 

 

Raqib atau lebih dikenali Raqib Abdul Majid kini telah menyertai Tilawah Al-Quran Peringkat Kebangsaan Ke-56. walaupon haluannya kini beralih arah harap beliau masih mencintai bidang nyanyian lagi. Berita mengenai beliau hilang sehingga muncul menjadi qari di pertandingan Tilawah Al-Quran di Kota Bharu Kelantan. Single sulung beliau ialah Luahan Rasa.

 

KAY AF 9 ( KAY HAIDER ) 

 

Kay atau dikenali sebagai kay Haider adik kepada Didiy hirdy af4 ini telah mengeluarkan lagu duet berjudul bertarung sampai akhir. Informasi mengenai beliau tidak dapat dikesan sehingga kini, atau mungkin bergiat dibelakang tabir diluar sana, apa² pon harap beliau sukses..

 

 

MIZA AF 9 ( ROSHAMIZAH ROSMI ) 

 

Miza yang berbadan besar dan bersuara lunak tu hilang sekelip mata selepas keluar dari af. apa² pon harap beliau semakin maju dan sukses diluar..

 

 

AZRI AF 9 ( AZRI ABDULLAH ) 

 

 

Jika lihat gambar di atas rata² pasti tidak percaya kan? tapi itulah lumrahnya diberikan kepada bekas pelajar af9 iaitu azri. Badan nya agak seksi dan berotot pada tahun ini.Penyanyi lagu Amarah dan Niskala itu kian mendapat perhatian sejak berita tentang keseksiannya itu.


AFIF AF 9 ( ALIFF AFIF )

 

Afif yang pernah berduet menyanyikan lagu beri aku waktu bersama Aida af9 juga. Afif yang juga pernah menjalinkan hubungan dengan Salima Af4 dan kini mempunyai kekasih baru yang juga bertudung. Informasi mengenai beliau tidak dapat dikesan kini.. Harap berjaya diluar amin ^^

 

 

AIDA AF 9 ( AIDA JEBAT )

 

Aida Af9 atau nama sebenarnya Nursuhada binti jebat iaitu adik kepada Fina af9 bergiat didalam bidang lakonan di siaran RTM dan TV 3. . Berita yang agak mengejutkan bila beliau terlibat dalam kemalangan. Selain berkulit putih dan cantik sebaris seperti Neelofa Aida jugak tidaklah segiat karier adiknya iaitu Fina yang bergiat lebih maju didalam Bidang nyanyian.

 

HAZAMA AF 9 ( HAZAMA AZMI  )

 

 

 


Hazama atau nama sebenarnya Hazama Azmi tidak dinafikan lagi dengan pencapaian nya didalam bidang seni tanah air Malaysia kan ^^ .. bain tak berape minat sangat die nie. Hazama merupakan penyanyi dan pelakon yang telah dinobatkan sebagai Juara Akademi Fantasia 9 (2011) .Malaslah nak cerite panjang sebab sememangnye die ni dah popular kan? heheh...sorie ^^


FINA AF 9 ( SHAFINAZ JEBAT  )

 

Siapa sangka juga gambar di atas milik Fina af9 yang kite kenal kat af tu. Selain bertuah kerana mendapat peluang Af Masuk dia kini bergelar seorang Model peragaan. Wah ! Mungkin berita ni tersebar tahun lepas tetapi sehingga sekarang beliau masih bergiat didalam bidang tersebut. selain diundang ke masterchef Selebriti tahun ni beliau di gossip kan kerana menindik pusatnya . Apa² pon Fina juga telah berjaya secara diam² diluar sana...


DAN PALING MENGEJUTKAN APABILA BAIN DAPAT TAHU AMIR JAHARI IALAH DARI AF9 !!

 

AMIR AF 9 ( AMIR JAHARI  )

 

http://2.bp.blogspot.com/-ssBdOFS2CjU/TrfRH96t8jI/AAAAAAAAFtg/jd7JqwmBCsQ/s400/Amir1.jpg

http://i1.sndcdn.com/artworks-000043666529-scsykk-original.jpg?aa1a7cb

 

 

Paling Bain tak sangka Dia nie rupanya yang nyanyi lagu Tanpamu tu sampai masuk Anugerah Juara lagu. Rupa tu macam nak kenal tapi agak² ingat² lupa pulak last² baru prasan dan tau dia punya gerangan ! Malas jugak nak cakap fasal dia nie sebab semua dah kenal kan ? dia pon kini sudah sebaris dengan artis² tanah air seprti Aizat,Hazama iaitu rakan seperjuangannya serta artis² yang lain.

 

 

Sampai disini sahaja perkongsian entri ini kepada pembaca semua ? Dan semoga korang lebih berpuas hati dengan entri ini kerana serba sedikit kita tahu pasal infromasi semasa af9 tu... Ikot rezeki masing² lah kan? hehe ade yang berjaya dan ada yang masih mencari cari haluan dan ruang.


P/ S : JIKA KORANG NAK TAU DAN NAK BAGITAU TENTANG ARTIS DARI KELAHIRAN ATAU KORANG DAPAT INFO LAGI BEST² SILA SEND KAN KE EMAIL BAIN ATAU KE SHOUT BOX JE ^^

 

 Akademi fantasia akan bermula 2 september ini untuk kemunculan wajah baru serta format yang lebih segar !

 

   IKHLAS DARI :




TERIMA KASIH KERANA SUDI BACA ENTRI NI ! SILA KOMEN DI BAWAH YEA...

Rabu, 21 Ogos 2013

MY STORY : Pelajaran milik Saya !

pembaca misteri






بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيمِ



Hi Salam 1 Malaysia dan apa kabar kepada semua pembaca entri kali ini ^_^ ...

Hari nie Bain nak Cerita tentang Pelajaran . Adakala Orang lebih rela post tentang topik lain daripada bercerita tentang topik study mudy nie :3 .. Bain nak kongsi fat chai kan kisah pelajaran tunjang utama bain selamat 11 tahun di dalam kehidupan Bain mahupon kehidupan semua manusia di muka bumi ini.

Menyentuh Fasal pelajaran teringat Bain pada satu Kisah dimana Bain terlalu taksub nak ikot kawan ke sekolah lain dan akhirnya terjerumus dalam kelalaian sampai lupa Fasal study . pelajaran nie penting meskipon Bain jarang dan selalu ponteng kelas mase sekolah dulu ...

Pada Tahun 2001 Bain memasuki alam persekolahan yang pertama dan waktu tu bain belum tau tentang pelajaran dengan seluas luasnya . Bak kata orang tua² bagai Rusa masuk kampong, hehe kawan pon takde dan terkontang kanting nak cari space of study . Dulu Miskin mane mampu nak beli itu ini setakat yang mampu je bile belajar.


Pada tahun 2002-2005 bain mula merasakan yang Pendidikan Seni adalah haluan dan cabang untuk bain terus maju dengan kehadiran bakat yang baru bain sedar mase tu. jadi start dari tahun nie bain mule kenal tentang seni dan subjek yang lain. Pada tahun nie pelajaran umpama permainan Angry Bird bagi bain  heheh ...Tapi mase tu Angry Bird takde so klasifikasikan game yang dah basi "Super Mario".


Pada tahun 2006-2008 banyak subjek yang bain ceburi Al-maklomlah subjek yang mendatang macam geografi, Sejarah, Kemahiran Hidup dan macam² lagi hihi Tapi semua tu tak menarik perhatian bain langsong . Punca dari kegagalan ialah pengaruh kawan dan dari tahun tersebut kadar statistik Pelajaran Bain menurun secara drastik hahah ! :P ...

Mujur Sekitar tahun 2009 - present Bain lebih komited balik dan tak nak gagal dalam mane² Exam sekalipon . Pelajaran yang dari dulu sampai sekarang sering bain lulus ialah tak lain dan tak bukan sudah tentu SENI . kalau dah berbakat tak kemana heheh... Dapat Kawan pon ade yang pandai Seni dan ade yang mahir subjek lain.

Bile dah peringkat dewasa tambahan pulak Seni mula menjadi Subjek penting dari bain tingkatan 4 & 5 bain terlalu Komited dalam perluasan dalam bidang ni. Subjek Bahasa Melayu dan Subjek Pendidikan Sivik, Kemahiran Hidup, Sejarah, Tasawur serta Pendidikan Islam jugak memgambarkan bahawa bain jugak tertumpu di dalam pelbagai subjek dan bukan sahaja subjek Seni.


Senarai Pelajaran mengikut minat dan kepandaian Bain ^_^

  1. Pendidikan Seni Visual 
  2. Bahasa Melayu
  3. Pendidikan Sivik ( sampai tingkatan 2 je )
  4. Pendidikan Islam
  5. Kemahiran Hidup
  6. Sejarah
  7. Tasawur Islam
Bagi yang tak tercalon tu harap Maklom ! hahah .Bain seorang yang bersifat terbuka dalam bab² pelajaran. Kalau nak menyentuh bab² pelajaran mungkin serba sedikit bain boleh Join together gether  .Tapi tak kesemua perkara yang Bain tau, bain pon diajar bukan lahir kemuka bumi terus tau semua tu cewahhh jangan berangan lah ! ~


Tanpa pelajaran kita tak kemana tapi bukan itu penghalang untuk mencari sumber pendapatan rezeki atau hidup kita akan hancur dan intelektual kita tidak berkembang. Tetapi pelajaran atau ilmu itu penting semua perkejaan pon bermula dari ilmu jugak. Hidup sering berputar dan tempatkan pelajaran dari faktor umur misalnya, 

          






Jadi lupakan dulu pekerjaan dan lakukan pelajaran kerana pelajaran amat penting sampai akhir hayat. Ramai yang berpendapat bahawa pelajaran boleh ditimba sehingga tua jadi bila² masa pelajaran boleh kita dukung. Oh, Bain cukup tidak respect dengan kata² sebegini sebab ianya boleh melalaikan kita sebagai pemuda yang boleh diperkatakan bakal modal insan dan generasi akan datang.

Lumrah pekerjaan terjalin dari nilai kemampuan atau dari segi hidup .Tetapi jika diri kita lebih tertumpu ke arah pelajaran jangan dipaksa diri untuk bekerja . Mungkin Kehidupan bain agak miskin dan terlalu sempit melalui kewangan sehingga bain berumur 18 pon masih berkeja Namun begitu, ianya tidak mematahkan semangat bain untuk belajar dan tempuh alam Graduasi akan datang InsyaAllah.



Sehubungan dengan itu bain merasakan Ilmu pendatang kejayaan tapi kalau seseorang mempunyai bakat serta ilmu beliau akan mengguna kan peluang tersebut untuk emmulakan langkah alam pekerjaan dengan baik. 

Apa apa pon Bain kongsi kisah dan mencampor adukkan antara kisah hidup bain serta pelajaran nie supaya orang diluar boleh berfikir dan mulakan jejak yang lebih teratur.

"Ilmu umpama darah yang mengalir dari tubuh manusia"


P/S : Terlalu panjang nie? korang baca dengan ikhlas taw ^_^ hahah ...
                                       
     IKHLAS DARI :





TERIMA KASIH KERANA SUDI BACA ENTRI NI ! SILA KOMEN DI BAWAH YEA...

COPYRIGHT BY : BAIN ZUYAHIR 2013